Voetbalfotografie in de ogen van René Schonenberg

Bewapend met professioneel fototoestel en een indrukwekkende lens, is ‘huisfotograaf’ René Schonenberg een veelgeziene gast bij rksv Brakkenstein. Wie is René en wat doet hij voor de club? “Je moet kunnen anticiperen op hoe mensen bewegen.”

Voor wedstrijdfoto’s van het eerste, foto’s van feestavonden en teamfoto’s mag rksv Brakkenstein gebruikmaken van de kwaliteiten van fotograaf René Schonenberg. Als oud-speler, scheidsrechter en vader van twee leden legt hij diverse voetbalzaken aan de Heemraadstraat vast. 

René, vertel eens wat over jezelf?
“Mijn naam is René Schonenberg. Ik ben 56 jaar, getrouwd met Marga en heb drie jongens: Max en Simon zijn 21 jaar en Bram is 19. Zelf kom ik uit Heijen, een dorpje achter Gennep, maar tijdens de Pabo ben ik naar Nijmegen verhuisd. Ik voetbalde onder meer bij Orion en Kolping-Dynamo. Totdat mijn buurman Pieter Bruijsten mij vroeg om eens in te vallen als keeper bij Brakkenstein. Dat waren mijn eerste stappen bij de club. Mijn zonen Simon en Bram voetballen sinds de jeugd bij Brakkenstein. Die tijd heb ik ook training gegeven en ik fluit wel eens een wedstrijd.”

Pabo?
“Ja, ik werk in het onderwijs. Ik ben 40 uur per week leerkracht aan de Prins Mauritsschool in Dukenburg. Fotografie heb ik steeds serieuzer opgepakt sinds de geboorte van de tweeling. Sindsdien heb ik via-via veel foto-opdrachten gehad. Bruiloften, portretten, met gezinnen een bos in, feesten, theater, sport (zie onderaan dit bericht wat voorbeelden uit zijn portfolio, red.). Voor mij is het het belangrijkst dat er mensen op staan. Ik wil nog meer focussen op fotografie en het aantal opdrachten uitbreiden. Hiervoor lanceer ik begin volgend jaar mijn nieuwe website. Ook zal er te zijner tijd meer informatie te vinden zijn via mijn zakelijke Facebook- en LinkedIn-accounts.”

Wat maakt voetbalfotografie leuk?
“Het voordeel van voetbal is dat het spel niet al te snel gaat. Ik probeer ook mountainbiken in het bos vast te leggen, maar dat gaat veel sneller en dan heeft apparatuur sneller beperkingen. Voordeel van voetbal is bovendien dat ik zelf gevoetbald heb en makkelijker het spel kan lezen. Je moet kunnen anticiperen op hoe mensen bewegen. Als je zelf hebt gespeeld, dan weet je wat er gaat gebeuren zodra je ziet waar de bal heen gaat. Wel moet je gefocust blijven, anders heb je zo een doelpunt gemist. Het is een kwestie van timing en van je toestel kennen.”

“Wat ik vooral leuk vind van fotografie bij Brakkenstein is dat je een archief aanmaakt voor de club. Na een wedstrijd kan ik niet alle 300 à 400 foto’s bewerken en publiceren, maar alle gemaakte foto’s worden opgeslagen op een harddisk van de club. Niet alleen van de wedstrijden, maar ook van supporters op de tribune. Ze staan allemaal vastgelegd, wat wellicht gebruikt kan worden in bepaalde jubileumjaren of ter herinnering aan een bijzonder lid. Het maken van de selectie is trouwens best ingewikkeld. In elke foto zie ik iets moois.”

             “In elke foto zie ik iets moois”


Nu zijn er wellicht ouders die wedstrijden van hun kinderen willen vastleggen. Heb je tips?
“De gouden regel is dat als je bijvoorbeeld een 200mm-lens hebt, dat je de sluitingstijd op minimaal 1/200e van een seconde zet. Dat is een pro-instelling, maar tegenwoordig is die ook op telefoons steeds vaker te vinden. Wat deze instelling betekent? Het is inderdaad wat technisch, misschien. Dit gaat over hoe lang het diafragma open staat. Je kunt je voorstellen dat je het toestel exact stil moet houden zo lang de foto gemaakt wordt. Helemaal als je ingezoomd bent, zie je snel beweging in de foto. Hoe korter het diafragma open staat, hoe minder kans op beweging. Het nadeel van een kortere sluitingstijd is dat er minder licht opgevangen wordt, dus soms is het wel weer nodig om de iso-waarde omhoog te zetten.” 

Er kan steeds meer met smartphones en reguliere camera’s. Wat is het belang van goede apparatuur?
“Het is vooral belangrijk dat je je apparatuur goed kent. Als de zon ineens doorkomt, moet je snel kunnen handelen. Speciaal voor dit soort actiefotografie heb ik een grote lens aangeschaft, om dichterbij te kunnen komen. Ik kan meer zoomen. Vervolgens kan ik op de computer nog een uitsnede maken, zodat je bijvoorbeeld alleen een romp, hoofd en bal in beeld brengt. Bij het bewerken van de foto’s pas ik onder andere het contrast, helderheid en compositie aan.”

Voor onze foto’s ben je aanwezig bij thuiswedstrijden van het eerste en bij diverse activiteiten. Is er verder iets wat je voor Brakkenstein kunt betekenen?
“Zeker! Tegen een reële vergoeding vind ik het erg leuk om actiefoto’s te maken van andere teams. Ouders kunnen bijvoorbeeld geld bij elkaar leggen en mij inschakelen om een wedstrijd van hun zonen en dochters vast te leggen. Bovendien maak ik voorafgaand aan de thuiswedstrijd dan een teamfoto. Vervolgens krijgen de ouders de actiefoto’s digitaal als groot bestand. Rechtenvrij, dus ze kunnen ze gebruiken zoals ze willen. Ook kan de teamfoto op rksvbrakkenstein.nl geplaatst worden. Ik vraag hier in totaal 100 euro voor. Dat is inclusief nabewerking van de foto’s. Ze kunnen mij benaderen via reneschonenberg@gmail.com.”

Een selectie van foto's die René Schonenberg heeft gemaakt:

Aanmelden Nieuwsbrief