“Brakkenstein heeft binnen zaalvoetbal zeer goede naam”

Aan de Heemraadstraat zie je ze niet, en als je niet toevallig iemand kent die het doet zou je misschien niet eens weten dat het er is: zaalvoetbal bij rksv Brakkenstein. Er zijn maar liefst zestien teams die namens onze club voor de winst gaan. Tijd om meer te weten te komen van deze aparte tak van sport.

Verspreid over Nijmegen zaalvoetballen vriendenteams in het geel/zwart van Brakkenstein. Het gaat om veertien herenteams en twee damesteams. “Het is de laatste jaren explosief gestegen naar een vrij grote zaaltak”, zegt Stefan Haagsman, voorzitter van de zaalcommissie van rksv Brakkenstein. Hoewel zaalvoetbal naar zijn weten al jaren mogelijk is binnen de club, sowieso sinds 1991, begint het nu echt te leven. Dat komt waarschijnlijk doordat je met een kleiner groepje vrienden een team kunt oprichten. Waar je op het veld met ten minste veertien spelers moet zijn, bestaat een zaalvoetbalteam uit acht, negen of tien voetballers.

Een groot aantal zaalvoetballers, dus, maar wel echt een aparte tak van sport binnen rksv Brakkenstein. Dat komt voornamelijk door de locatie. Er staat geen sporthal aan de Heemraadstraat, dus daar kunnen ze niet terecht. Stefan: “Dat is wel een kenmerk van zaalvoetbal: je moet veel zelf regelen.” De teams moeten bijvoorbeeld zelf een zaal huren voor de trainingen. Ook bepaalt het team zelf in welke klasse het uit wil komen – tot een bepaald niveau. rksv Brakkenstein zorgt voor de inschrijving bij de KNVB, waarbij per team de voorkeurs-thuishal en voorkeurs-speeldag wordt meegegeven. De KNVB regelt op zijn beurt een zaal voor de wedstrijden en probeert een scheidsrechter te vinden.

Dit jaar komen zes herenteams uit in de derde klasse en acht in de vierde klasse. De damesteams van rksv Brakkenstein spelen eerste klasse. Voorheen zaten er vrouwen in de hoofdklasse, maar dan speel je de wedstrijden niet meer in de regio, geeft Stefan aan. De wedstrijden worden doordeweeks gespeeld, waarbij de meeste teams een voorkeur hebben voor vrijdag, dinsdag of woensdag.

Binnen het zaalvoetbal in Nijmegen heerst een positieve sfeer, zegt Stefan. Een ons-kent-ons-sfeer. En de teams van rksv Brakkenstein hebben volgens hem een zeer goede naam binnen zaalvoetballend Nijmegen. “Wat er leuk is aan zaalvoetbal? Het is een heel ander spelletje dan op het veld. Veel intensiever”, aldus de zaalcoördinator, die zelf ook alle vormen van voetbal heeft gespeeld: op het veld, in de zaal en op pleintjes. “Alles is wat tactischer, er komt meer techniek bij kijken.” Met name het kunnen spelen met vrienden ziet Stefan als pluspunt van zaalvoetbal. Wat overigens niet betekent dat je als enkeling niet kunt beginnen. Als iemand zich aanmeldt zal hij/zij niet door rksv Brakkenstein worden toegewezen, maar wordt overlegd met de leiders bij wie de speler kan aansluiten. “De basis is wel echt een vriendenteam, merk ik.”

rksv Brakkenstein ziet de zaalvoetbaltak graag nog verder uitbreiden. Ben je geïnteresseerd, neem dan contact op met Stefan Haagsman via secretaris@rksvbrakkenstein.nl.

Aanmelden Nieuwsbrief