Dit is Niels Voet, de nieuwe hoofdcoach van Brakkenstein

Niels Voet is de nieuwe hoofdtrainer van rksv Brakkenstein. Hij is 37 jaar, woont in Oss met vrouw Denise en zoontjes Chaz (5) en Dax (1) en werkt bij N.E.C. Maar wat is zijn trainerservaring, welk speelbeeld streeft hij na en wat zijn zijn ambities? “Ik ben een fanatieke trainer die het maximale uit de groep probeert te halen.”

Op 6 februari stond hij langs het veld bij de wedstrijd rksv Brakkenstein 1 – GVA 1. Als toeschouwer, want Niels Voet heeft op dat moment nog maar net het contract met Brakkenstein getekend. Hij wordt hoofdtrainer van de club vanaf het seizoen 2022-2023.

Hoe is het contract bij Brakkenstein tot stand gekomen?

Niels: “Dat is heel snel gegaan. Ik werd gebeld door Koen Renswoude, die ik ken vanuit zijn tijd bij N.E.C., met de vraag of ik volgend jaar het eerste van rksv Brakkenstein wilde trainen. Het telefoontje kwam voor mij onverwachts, ik was totaal nog niet bezig met komend jaar. Maar vrij snel heb ik gesprekken gevoerd met de Technische Commissie, de Spelersraad en vervolgens met de voorzitter en het bestuur. Het gevoel was meteen goed en binnen een week was het rond.”

Kende je Brakkenstein al als club?

“Brakkenstein is een partnerclub van N.E.C., waar ik nu ruim twaalf jaar werk. Verder ken ik al wat mensen binnen de club, zoals Koen, de familie Otten en Pascal Rutten. Vanaf het eerste moment had ik een positief dorpsgevoel bij Brakkenstein. Dat trekt mij.”

Wat is je eerste indruk van het eerste elftal van rksv Brakkenstein?

“Er staat een enthousiaste, leuke groep die graag lijkt te willen. Daar kunnen we zeker wat van maken.”

Welk spelbeeld wil je vanaf komend seizoen zien op het veld van Brakkenstein?

“Dat is afhankelijk van de spelersgroep. Ik houd van aanvallend en aantrekkelijk voetbal, maar dat ligt aan de kwaliteiten binnen de groep. Voor mij is het belangrijk dat de verdedigende organisatie goed staat, dan krijgt het team aanvallend van mij de vrijheid. Verder vind ik het als trainer belangrijk om structuur te bieden en duidelijkheid te geven. Ik ben een fanatieke trainer die het maximale uit de groep probeert te halen. Ik wil elke zondag winnen. Maar wel op een goede manier. Ik ben bekend met Positief Coachen, waar ook binnen Brakkenstein de aandacht op ligt.”

Als je jezelf met een topcoach moet vergelijken, wie zou dat dan zijn?

“Nou, bij Vianen Vooruit noemden ze me Diego Simeone (trainer Atlético Madrid, red.). Maar dat is overdreven, hoor.”

Vianen Vooruit. Vertel eens iets over je coachcarrière tot nu toe?

“Ik begin even bij het begin. In eerste instantie heb ik zelf gevoetbald bij TOP Oss. Nadat ik daar de jeugdopleiding had doorlopen speelde ik in Jong TOP Oss. Vervolgens heb ik nog bij de amateurs van TOP gevoetbald en twee jaar bij rksv Margriet gespeeld.”

“Op mijn 27e ben ik gestopt met voetballen vanwege mijn werk bij N.E.C. Daar ben ik momenteel hoofdtrainer van JO13, co-trainer van JO18 en Hoofd Coaching Vooropleiding, ook wel Coördinator Onderbouw genoemd. Ik houd mij bezig met de ontwikkeling van spelers en de ontwikkeling van hoofdtrainers.”

“Vanuit mijn CIOS-achtergrond ben ik training gaan geven. Eerst in de jeugd, maar later ook aan seniorenteams. Bijvoorbeeld bij OKSV uit Overlangel. Dat eerste elftal speelde zesde klasse. Na vier seizoenen ging ik naar Vianen Vooruit, waar het eerste in de derde en vervolgens tweede klasse speelde. Die stap viel wel mee, hoor. Het niveau lag hoger, maar qua club en qua gevoel was Vianen Vooruit vergelijkbaar met OKSV. En datzelfde gevoel heb ik nu ook bij Brakkenstein.

Wat zijn je ambities op coachinggebied?

“Ik ben jeugdtrainer bij N.E.C.. Ik mag op het hoogste niveau werken, maar momenteel heb ik niet de ambitie om JO18 of N.E.C.1 te trainen. Ik sta met veel plezier bij JO13 op het veld, en dat doe ik vol overtuiging. Wat betreft het amateurvoetbal maakt het me niet uit of het team derde klasse of derde divisie speelt. Het moet te combineren zijn met mijn werk bij N.E.C.”

“Wat ik later wil, weet ik nog niet. Uiteindelijk zou het mooi zijn om tweede, eerste of hoofdklasse te trainen, maar het moet wel haalbaar zijn. Een trainersbaan in het buitenland sluit ik niet uit.”

Maar eerst Brakkenstein. Hoe bereid je je voor?

“Deze periode zal ik regelmatig aanwezig zijn om het team te zien spelen. Binnenkort praat ik met de staf en met de spelers, dus ik ga vooral nog kennismaken. Ik ben heel nieuwsgierig naar het team, maar ook naar het tweede en de jeugd. Nee, ik ga mij nu nog niet met de trainingen bemoeien. Thijs (Hendriks, red.) maakt dit seizoen af, om het netjes af te kunnen sluiten, en daarna neem ik het over. En daar heb ik veel zin in!”

Aanmelden Nieuwsbrief