Dubbelinterview met de hoofdtrainers: 'Luxe situatie'

Over een paar weken draagt Niek Hermans dan echt de verantwoordelijkheid van rksv Brakkenstein 1 over aan Thijs Hendriks. Het gaat goed met het team en de overgangsperiode waarin ze samen voor de groep staan zorgt volgens de trainers voor een luxe situatie. De periode na de winterstop zien ze helemaal zitten. ‘Het zal wel even wennen zijn, vooral de dingen om het training geven heen. Niek heeft een enorme bos aan sleutels die ik straks krijg.’

Op het moment van het interview moet de wedstrijd tegen de Beuningse Boys van 1 december nog aanvangen en zijn er dus nog vier wedstrijden voor de winterstop. Drie keer in de competitie en een voor de beker. In deze ‘overgangsweken’ verzorgen Niek en Thijs samen de trainingen en coachen ze samen het team. En niet zonder succes: Brakkenstein 1 boekt mooie overwinningen en staat bovenaan in de competitie.

Hoe ziet de rolverdeling er momenteel uit?

Niek: ‘Tot aan de winterstop ben ik eindverantwoordelijk. We doen wel steeds meer samen en we creëren een sfeer waarin Thijs zijn ding kan doen. Hij krijgt ruimte en vrijheid en levert zijn input voor de trainingen. Zo kan Thijs rustig wennen aan de groep en de groep aan hem.’

Thijs: ‘Voor mij is dit heel positief. In de eerste weken heb ik vooral veel individuele gesprekken gevoerd, om de mens te leren kennen, en niet alleen de voetballer. Wat doet hij voor werk of school. Ik vind het belangrijk dat ze weten dat ze naar mij toe kunnen komen als er iets is. Maar inmiddels geven we inderdaad samen trainen, of pakken we allebei een team op de training. Dat is wel echt luxe.’

Hoe bevalt het?

Thijs: ‘Tot nu toe is het goed bevallen. Leuke mensen, er is een gemoedelijke sfeer. Voordat ik definitief het contract tekende, had ik al een paar keer meegekeken bij Brakkenstein 1. Je stapt niet zomaar ergens in. Je wilt weten met wie je te maken krijgt en wat voor kwaliteit zij hebben. Ik zie een gretige groep, die ook op trainingen niet de kantjes ervan afloopt. De inzet is goed, en dat heb je nodig als je samen een doel wilt nastreven. Iedereen heeft de juiste focus. Of ik het teamgevoel weer heb (de wens van Thijs zoals gezegd tegen De Gelderlander, red.)? Ja, dat voel ik meteen. Ook omdat het heel goed gaat.’

Gaat het Thijs lukken na de winterstop?

Niek: ‘Het gaat hem zeker lukken, daar heb ik geen twijfel over. Het is zijn eerste klus als hoofdtrainer, maar ik weet wat hij wil en hoe hij erin staat. Al voordat mijn plekje beschikbaar was, hadden we contact hierover, hij wilde aan de slag. Het is heel fijn dat we dit op deze manier, met zo’n overgangsperiode, doen. Er staat iets waar hij verder mee kan. Dat is anders dan als je bij een nieuwe club begint en 36 personen en hun spel moet leren kennen. Dus ja, het gaat Thijs lukken. Maar ik heb ook gezegd dat ik de tweede seizoenshelft nog bereikbaar en beschikbaar ben.’

Thijs, zie je het zelf zitten?

Thijs: ‘Ja, ik zie het helemaal zitten. Misschien wordt het eerst wat moeilijker om het alleen te doen. Althans, niet helemaal alleen, we hebben natuurlijk de assistent-trainer nog, maar het is wel echt een luxe situatie dat Niek er nog is. We kunnen nu makkelijk overleggen, dat zal anders worden. Wennen. Maar ik heb een goede inloopfase gehad.’

Niek: ‘Het wordt anders, maar je leert snel met andere situaties omgaan. Thijs is altijd heel goed voorbereid.’

Gaat het heel anders zijn dan het trainen van een jeugdteam of als assistent-trainer?

Thijs: ‘Dat valt wel mee. Als assistent-trainer heb ik al wel trainingen gegeven. Het zijn meer de dingen die eromheen komen, zoals de besprekingen. En Niek heeft een enorme bos aan sleutels die ik straks krijg. Dan moet ik weten welke sleutel van welke deur is, haha. Nee, vooral de extra verantwoordelijkheid die ik krijg, dat is het grootste verschil.’

Niek: ‘Je traint het belangrijkste team van de club, dus er wordt anders naar je gekeken. Ook door de media, je ligt onder een vergrootglas. Nu is Thijs dat vanuit zijn voetbalcarrière wel gewend, dus ook dat komt wel goed.’

 

Aanmelden Nieuwsbrief