In de spotlights: Geert-Jan Berning

In de spotlights: Geert-Jan Berning

In de interviewreeks met sponsoren staat Geert-Jan Berning van Berning Financieel Advies in de spotlights. Berning Financieel Advies is een financieel adviseur voor ondernemers, particulieren en vermogenden, aan de Daalseweg 236 te Nijmegen.

Hoe is Berning Financieel Advies ontstaan?

“Na 30 jaar in loondienst te hebben gewerkt bij drie grootbanken, de Rabobank, ING en de SNS bank, had ik de behoefte om zelf richting te geven. Er bestond bij mij al heel lang de wens om als zelfstandige te werken. De belangrijkste reden was dat ik niet kon functioneren zoals ik graag wilde richting de klanten. Drie jaar geleden heb ik de stoute schoenen aangetrokken om een eigen bedrijf te starten. Dat was in eerste instantie samen met andere mensen en sinds 1 juli helemaal zelfstandig onder de naam Berning Financieel Advies. Ik begeleid naast particulieren ook veel ondernemers. Sinds 1 april 2022 ben ik samen met Gaico Willemsen, de hoofdsponsor van rksv Brakkenstein, in dit pand getrokken. We zijn allebei zelfstandigen en wij vullen elkaar mooi aan.”

Je bent ook docent aan de Hogeschool van Arnhem (HAN) en Nijmegen. Kun je daar wat meer over vertellen?

“De HAN heeft mij gevraagd om les te geven over bedrijfsoverdrachten. Ik heb ook twee groepen studenten van de opleiding finance and taxes begeleid. Dat zijn studenten die accountancy doen, fiscale opleidingen of mensen die bij banken werken. In het najaar geef ik een gastcollege over beleggen. Het is superleuk om met jonge mensen te werken, maar het is best een pittige combi als je les geeft en een eigen zaak hebt.” Lachend: “Het houdt je scherp.”

Wat vind je het leukste aan ondernemen?

“De vrijheid die je hebt om het maximaal goed te doen voor je klanten, maar ook dat je zelf keuzes maakt over wat je wel en niet doet. Ik denk dat vrijheid wel iets is wat ik heel belangrijk vind: het niet in een keurslijf zitten. Je gaat ervoor omdat je het leuk vindt en vanwege de energie die je van klanten krijgt. Ik doe hier alles van a tot z. Je krijgt direct feedback en dat vind ik heel plezierig, want je kunt ergens veel sneller op acteren als wanneer je bij een groot bedrijf werkt. Je onderzoekt een vraag direct en je geeft snelle feedback. Gewoon met de voeten op de grond, niet lullen maar poetsen. Dat bevalt me heel goed.”

Hoe ziet een werkdag eruit?

“Gemiddeld heb ik één à twee afspraken op een dag, met een voorkeur om elkaar face-to-face te ontmoeten. Ik ga bij klanten langs, of ze komen hier. In de tussenliggende tijd werk ik adviezen uit en handel ik telefoontjes af. Ik ben een kantoor van persoonlijk contact, wat betekent dat ik vragen van klanten zo snel en zo goed mogelijk probeer te beantwoorden. Het hoort erbij dat ik ook weleens ´s avonds en in het weekend aan het werk ben. Ik merk dat klanten het prettig vinden dat ze mij direct aan de lijn krijgen. Er zit niemand tussen en dat is tegenwoordig niet meer vanzelfsprekend bij bedrijven.”

Wat is jouw link met rksv Brakkenstein en hoe ben jij sponsor geworden?

“Ik ben via Gaico Willemsen besmet geraakt met rksv Brakkenstein. Vervolgens werd ik door Theo Peters benaderd met de vraag of ik sponsor wilde worden en via Theo kwam ik in contact met de voorzitter. Sinds september dit jaar ben ik sponsor van rksv Brakkenstein. Brakkenstein is een beetje een dorp in een stad, ik zou er ook prima kunnen wonen. De club straalt dingen uit die ik belangrijk vind qua normen en waarden, dat is iets waarbij ik mij thuis voel. Ik ben positief verrast hoe Brakkenstein het allemaal ingericht heeft: professioneel opgezet als amateurvereniging en een transparante club met een herkenbaar eerste elftal op het veld.”

Heb je in het verleden zelf gevoetbald?

“Vroeger heb ik tegen Brakkenstein gevoetbald, toen ik nog in Millingen speelde. Toen Millingen vorig seizoen in Brakkenstein tegen het eerste om de beker voetbalde, heb ik uiteraard gekeken. Vanaf mijn 5e tot mijn begin 40e speelde ik bij verschillende clubs: MVV 18, de Treffers, de Groesbeekse Boys en VVLK uit Leuth. Ik vond toernooien in het buitenland erg gaaf. We gingen met een bus naar het Duitse Hamborn en dan hadden we veel lol samen. Ze hadden daar gravelbanen, waar je vrij gemakkelijk je been openhaalde. Na de wedstrijd dronken we Duitse biertjes met worst erbij. We hebben één keer een beker weggehaald, het is altijd leuk als je in Duitsland wint.”

Ik begrijp dat je vroeger coach bent geweest en nog steeds actief sport?

“Ik ben tien jaar coach geweest van teams waarin mijn kinderen voetbalden. Mijn zoon studeert tegenwoordig in Nijmegen en hij voetbalt bij de Trekvogels. Ik tennis heel actief en ik ben voorzitter van de tennisclub T.V. PIT (Plezier In Tennis, red.) in Millingen aan den Rijn, waar ik ook woon.”

Waarom zijn jullie de financieel adviseur voor leden van rksv Brakkenstein?

“Wij zijn net als de voetbalclub heel persoonlijk en betrokken. Bij ons heb je nog gewoon een gesprek aan tafel en kun je ons in de ogen kijken of direct aan de lijn krijgen. Iets wat vroeger heel normaal was, maar tegenwoordig niet meer. Tegen mensen die op zoek zijn naar persoonlijke aandacht, een goed gesprek en een goed advies zou ik willen zeggen: kom eens langs voor een kop koffie. Je hebt hypotheekadviseurs en zakelijke adviseurs. Ik kan beide en dat zie je maar heel weinig in de markt. Ik kan met een helikoptervisie optimale oplossingen bieden. Vaak komen mensen bij mij met heel lastige casussen, waar zij al vaak op zijn vastgelopen. Dan lukt het mij toch heel vaak om daar een goede oplossing voor te bieden, in samenwerking met andere adviseurs.”

Aanmelden Nieuwsbrief