In de spotlights: sponsor Mariska Saleming

In de interviewreeks met sponsoren staat deze keer Mariska Saleming van de verloskundigepraktijk Sint Anna in de spotlights. Voor veel ouders van de voetballende jeugd is Sint Anna een begrip, omdat de verloskundigen bij hen thuis over de vloer kwamen toen hun kinderen werden geboren.

Hoe is jullie verloskundigepraktijk ontstaan?

“Onze praktijk zat tot negentien jaar geleden aan de St. Annastraat 474 in de garage van het huis van de oude eigenaren. Toen de laatste eigenaar wegging, is de praktijk afgesplitst en zijn wij een ander pand gaan zoeken. Zo zijn wij hier terechtgekomen op de Heiweg. We hebben de naam Sint Anna behouden, vanwege de herkenbaarheid voor onze klanten. We zijn een praktijk van vier verloskundigen, van wie er drie de maatschap vormen en de andere verloskundige onze vaste waarneemster is. Verder hebben we nog twee praktijkassistentes, zij staan de cliënten te woord aan de telefoon of aan de balie. Er worden maandelijks in onze praktijk ongeveer dertig kinderen geboren. Deze bevallingen begeleiden we niet allemaal zelf, sommige zwangeren zijn al in de zwangerschap of tijdens de bevalling overgedragen aan de gynaecoloog vanwege een medische indicatie.”

Hoe ziet een werkdag er bij jullie uit?

“Wij hebben onze dagen verdeeld in een spreekuurdag en een dienstdag. Op een spreekuurdag zien wij de zwangere vrouwen en de vrouwen die voor een nacontrole komen. Dan doen wij controles, echo’s en besteden we aandacht aan hoe het gaat met de cliënt en voorzien we ze van informatie. Een dienstdag duurt 24 uur, we zijn dan oproepbaar voor bevallingen of andere spoedconsulten en dan rijden we overdag kraamvisites. Je weet nooit wat er de komende 24 uur gebeurt als je de telefoon van een collega overneemt.”

Wat is het leukste aan jullie werk?

“Elke werkdag is onvoorspelbaar. Ik weet nooit wat ik hier op het spreekuur aantref of wat er tijdens een 24-uursdienst gebeurt. Ik vind de interactie met cliënten heel erg leuk. Ik vind het heel mooi als ik de zorg kan aanpassen aan hun wensen.”

Wat is jullie link met rksv Brakkenstein?

“Onze twee zonen voetballen bij Brakkenstein. Toen onze oudste zoon begon met voetballen, had zijn team nieuwe shirts nodig. Toen heb ik met mijn collega´s van de praktijk overlegd of het niet leuk zou zijn om shirtsponsor te worden. Dat leek ons een goed idee. Onze link met de wijk is groot, wij zijn de verloskundigepraktijk in Nijmegen die het meest in Brakkenstein komt.” 

Lachend: “Als ik op de club kom, dan zijn daar veel vaders, moeders en kinderen die wij vanuit de praktijk kennen. Ik word vaak begroet als ik langs de lijn sta. Dat vonden wij een leuke connectie met de club. Twee jaar later werden wij opnieuw shirtsponsor en toen heeft de voorzitter gevraagd of wij sponsor van de club wilden worden.”

Hebben jullie zelf gevoetbald? En bij welke club?

“Mijn man wel. Hij heeft gevoetbald tot hij enkelproblemen kreeg. Toen moest hij van de dokter stoppen. Hij heeft bij Union gevoetbald. Onze oudste zoon ging met vrienden van school voetballen bij JO-9 van Brakkenstein. Pascal Rutten deed de trainingen, mijn man wilde wel helpen en is zo bij de club gekomen.

Waarom zijn jullie de verloskundigepraktijk voor leden van rksv Brakkenstein?

“We zitten natuurlijk het dichtst in de buurt van Brakkenstein. Ik denk dat wij een heel gezellige, leuke en sportieve praktijk zijn. Geen voetballers, maar wel veel sporters. We lopen allemaal hard en een aantal van ons doet aan bootcampen. We kijken ook graag naar sport.

Aanmelden Nieuwsbrief