In gesprek met Diane Essenburg

In dit interview staat Diane Essenburg (32) in de spotlights. Zij is een belangrijke drijvende kracht achter de communicatiecommissie van rksv Brakkenstein. De communicatiecommissie maakt “Breaking Brakkenstein”, de maandelijkse digitale nieuwsbrief, houdt interviews en maakt content voor de social media en de website van de club.

Wat voor werk doe je?
“Ik ben redacteur van Logistiek.nl: dat is een nieuwswebsite, maar daarnaast maken we ook online magazines en printmagazines voor de logistiek professional. Ik houd mij vooral bezig met E-fulfilment: dat is de logistiek achter E-commerce. En daarnaast de logistiek dienstverlening: kort door de bocht zijn dat de bedrijven die vrachtwagens op de weg zetten voor fabrikanten. Dat zijn mijn twee hoofdthema’s.” Lachend: “Wat ik doe is schrijven, schrijven, schrijven. Telefonisch, via een videoverbinding of op locatie spreek ik mensen uit de logistieke branche over hun vak, over iets wat er gebeurt, wat er speelt en actueel is, of waarvan wij zelf denken: dat voegt wat toe voor onze lezers. Het interviewen op locatie vind ik het leukste aan ons werk. Dan zie je ook wat van de transportbedrijven. Dat zijn de mooie dingen om te zien en om over te schrijven.”

Waarom heb je voor schrijfwerk gerelateerd aan de logistiek gekozen?
“De logistieke markt vond ik op de middelbare school al interessant, dan hoor je bij het vak economie verhalen over containerschepen: immens grote schepen die helemaal gevuld zijn met containers. De logistiek is ook superbelangrijk voor de Nederlandse economie. Ik ben echter eerst in de marketingcommunicatie terechtgekomen en vier jaar geleden heb ik de overstap naar de journalistiek gemaakt. Toen begon ik bij Distrifood. Dat is een supermarktnieuwsblad. Afgelopen zomer ben ik binnen het bedrijf overgestapt naar Logistiek.nl.”

Wat vind je leuk aan schrijven en redactiewerk?
“Ik merk dat mijn artikelen gewaardeerd worden. Ik vind het leuk om bezig te zijn met taal, om op die manier je creativiteit kwijt te kunnen binnen de kaders van het platform waar je voor schrijft.”

Kom je oorspronkelijk uit deze regio?
“Nee, ik kom uit de regio Ede-Wageningen. Tijdens mijn studie ben ik naar Nijmegen verhuisd. Ik heb elf jaar in Nijmegen gewoond.”

Wat zijn jouw hobby’s?
“Ik vind het leuk om uit eten te gaan, series te kijken en om met vrienden af te spreken. Daarnaast houd ik van concerten, festivals en reizen. En natuurlijk voetbal bij VR30+.”

Hoe ben je in de communicatiecommissie terechtgekomen?
“Mijn trainer Hans Hopmans ving op dat ik schrijf voor mijn werk en hij heeft mij gevraagd om te helpen. Zo is het balletje gaan rollen. De toenmalige voorzitter (Arno Janssen, red.) wilde een professionaliseringsslag maken op het gebied van de communicatie en de website. Die lijn heeft Wilfred Jansen, de huidige voorzitter, doorgezet.”

Wat drijft jou om voor de communicatiecommissie van rksv Brakkenstein te werken?
“Het is belangrijk dat je als club gezien en gevonden wordt, dat leden, maar ook potentiële leden alvast kennis kunnen maken met de club. Als ze zoeken naar een mooie vereniging om te voetballen, dat ze dan aan Brakkenstein denken bij hun afweging. Ik vind het ook leuk dat we met de rubriek de Brakkensteiner zijn begonnen om de leden in het zonnetje te zetten. Communicatie draagt daaraan bij.”

Wat houden jouw werkzaamheden binnen de communicatiecommissie in?
“De belangrijkste werkzaamheden zijn de interviews, het onderhouden van de website van Brakkenstein en het maken van de maandelijke nieuwsbrief Breaking Brakkenstein. Het communicatieteam bestaat verder nog uit Wilfred Jansen, Hans Hopmans en er is sinds kort een nieuw commissielid Wouter. Wilfred onderhoudt de social media en geeft input voor Breaking Brakkenstein. Alles wat over communicatie in het clubhuis gaat ligt bij Hans en hij vult ook onder andere de website aan met actuele updates. Wouter neemt onder andere interviews af met sponsors en is goed op de hoogte van activiteiten voor de jongste jeugd.”

Sinds wanneer voetbal je bij rksv Brakkenstein en wat is jouw opstelling op het voetbalveld?
“Ik voetbal 3,5 jaar bij Brakkenstein bij het vrouwelijke 30+ team onder leiding van Hans Hopmans. Het team bestaat nu vijf jaar en vanaf het begin was Hans erbij. We trainen op de dinsdag- en vrijdagavond en we spelen op vrijdag eens in de zoveel tijd een toernooi. De competitie bestaat uit drie wedstrijddagen waarbij je steeds een toernooi speelt tegen dezelfde teams. Ik sta bij wedstrijden meestal aan de zijkant achterin of eventueel op het middenveld.”

Wat is het meest gekke dat je op het voetbalveld hebt meegemaakt?
“Op een wedstrijdavond had de tegenstander te weinig reservespelers mee, toen waren er ook nog blessures en mensen vielen uit. Om toch ons derde wedstrijdje te spelen, hebben we tegen hun kinderen gevoetbald. Ze waren superfanatiek en ze renden ons aan alle kanten voorbij. Er deden als het goed is niet meer dan zeven kinderen mee, maar het voelde alsof ze daar met zijn zeventienen stonden. We hebben officieel de wedstrijd wel met 3-0 gewonnen, omdat de tegenstander dus geen team kon opstellen.”

Wie is jouw favoriete voetballer en waarom?
Lachend: “Mijn teamgenoten zijn mijn favoriete voetballers. Het is een gezellig team: leuke meiden en een leuke groep. Verder zou ik zeggen Virgil van Dijk, de verdediger, dat is echt een reus, het is heel erg tof hoe hij daar staat. Hij weet waar hij moet zijn en wat hij moet doen. Hij is ook wel echt indrukwekkend om tegenover te staan, lijkt me, dat schrikt je denk ik wel af als tegenstander. Hij kan eigenlijk overal op het veld bepalend zijn.”

Beoefen je andere sporten naast het voetbal?
“Niet meer. Ik vond het altijd erg leuk om te kickfitten bij de Radboud Universiteit. Dan train je al je spieren. Nu voetbal ik alleen nog.” 

Aanmelden Nieuwsbrief