Terugblik op theatervoorstelling Positief Coachen

Dinsdagavond 28 september vond er bij rksv Brakkenstein weer een theatervoorstelling van en over Positief Coachen plaats. In totaal waren er zo’n twintig trainers en leiders aanwezig, onder wie Bart Roelofs (JO13-2). “Helemaal als het je eerste jaar is als trainer, dan kan je deze handvatten goed gebruiken.”  

Bart Roelofs is er vier jaar geleden ingerold: als enige ouder die zelf gevoetbald heeft, werd hij bijna automatisch trainer van het team van zijn zoon. Inmiddels traint en begeleidt hij JO13-2 bij rksv Brakkenstein. Voor het eerst op een groot veld, en met een grotere groep spelers. “Goed dat Brakkenstein deze voorstelling heeft georganiseerd, het was een soort cabaretshow. Veel anekdotes kom je op het veld tegen. Dat puberige gedrag is allemaal heel herkenbaar”, zegt Bart een week na de voorstelling. “Het voelde als een uitje.”

Bovendien zijn alle tips & tricks welkom, aldus de trainer. Zelf had hij al wel eens meegedaan aan een workshop van Positief Coachen, maar de theatervoorstelling was nieuw voor Bart. “Ik dacht, baat het niet dan schaadt het niet. Ik doe Brakkenstein JO13-2 nu alleen, en dat is soms best pittig. Mij heeft de show een bevestiging gegeven dat ik op de goede weg zit. Plezier en zelfvertrouwen zijn voor mij belangrijker dan prestatie. Dat is ook wat we hebben geleerd dinsdagavond, dat je de nadruk niet moet leggen op winnen, dat je niet moet pushen.” Met die bevestiging is hij de maandag erop het gesprek aangegaan met de ouders en spelers van zijn team. “Positief coachen betekent wederzijds respect. Ik doe dit voor mijn lol, in mijn eentje, en mijn team is behoorlijk gemêleerd. Er zit niveauverschil tussen, wat tot onvrede leidde bij sommige spelers. Nu zijn we samen het gesprek aangegaan om uitleg te geven over ons spel en hoe we kunnen veranderen.”

Vooral voor nieuwe trainers is de theatervoorstelling van en over Positief Coachen absoluut een aanrader, geeft Bart aan. “Het kan behoorlijk overweldigend zijn om ineens voor zo’n drukke groep kinderen te staan. Je kunt alle handvatten goed gebruiken.” 

Aanmelden Nieuwsbrief