De Brakkensteiner… Hans Hopmans

De Brakkensteiner van juni 2023 behoeft geen introductie. Hans Hopmans zet zich al jaren in voor iedereen binnen de club – is het niet vanuit de jeugdcommissie, dan zorgt hij wel dat de juiste informatie op de schermen in het clubhuis staat of staat hij als trainer naast het veld. De meesten kennen hem wellicht als de wedstrijdsecretaris van rksv Brakkenstein. Maar ben je ook bekend met zijn hobby’s en favorieten, en waarom 20 juni dit jaar een bijzondere dag gaat zijn?

Over Hans Hopmans

Naam: Hans Hopmans
Leeftijd: 60 jaar
Team/commissie/anders: Voor Hans is bij deze vraag de toevoeging ‘/alles’ geen overbodige luxe. Nooit eerder in de geschiedenis van De Brakkensteiner was de opsomming zo lang. Komt ‘ie: Hans is begonnen als voetballer, met als hoogtepunt het kampioenschap van de A2. Minimaal twintig jaar geleden werd hij wedstrijdsecretaris. Niet veel later stapte hij in de jeugdcommissie, heeft hij een jaar of zes in het hoofdbestuur gezeten en heeft hij diverse jeugdteams getraind toen zijn zoon Wessel bij Brakkenstein voetbalde. De jongens heeft hij tot en met de B’tjes getraind, daarna werd Hans samen met een vriend trainer van de meisjes A1. Met dat meidenteam is hij één keer kampioen geworden en drie keer tweede. In de senioren viel het team op een gegeven moment uit elkaar, en toen kwam Vrouwen 30+ op zijn pad. Daarmee is hij tot nu toe één keer kampioen geworden, maar in het huidige seizoen staat het team zes punten los.
Ondertussen zit Hans ook nog in de communicatiecommissie, onthaalt hij de tegenstander bij thuiswedstrijden van het eerste en is hij samen met Diane Smits en Henk Rutten vertegenwoordiger van de club bij uitwedstrijden van het eerste. Bovendien neemt hij sinds begin dit jaar als voorzitter van het clubhuis weer deel aan het hoofdbestuur van Brakkenstein.
Na dit seizoen stopt Hans met het coachen en trainen van Vrouwen 30+, hij stapt uit de jeugdcommissie en de functie van wedstrijdsecretaris draagt hij over aan Hans Peerenboom. “Wat ik het leukste vind? Het allerleukste is op het veld staan en een groei te zien die je hebt weten te bewerkstelligen met je trainingen. De spelers doen het natuurlijk zelf, maar het is leuk als het gelukt is om een leuk voetballend team te creëren.”
Lid van rksv Brakkenstein sinds: hij een jaar of 8, 9, 10 is.

In het dagelijks leven… “houd ik mij op dit moment alleen bezig met mantelzorg en met Brakkenstein. Ik solliciteer op coördinator-functies binnen de informatica/ICT.”  
Mijn gezin bestaat uit… “Diane Smits en haar inwonende zonen Daan en Tijn. Diane en ik zijn nu nog ongehuwd, maar op 20 juni gaan we trouwen. Mijn eigen kinderen, Kim van bijna 35 en Wessel van 30 jaar, zijn uitwonend.”
In mijn vrije tijd… “heb ik veel tijd in de club gestoken. Andere hobby’s zijn lezen, fietsen en we gaan zo nu en dan naar de film.” 

rksv Brakkenstein

Waarom ben je lid van rksv Brakkenstein? “Ik ben geboren in Brakkenstein. In mijn tijd ging je voetballen bij een club in de buurt. Mijn vrienden speelden bij Brakkenstein, en ik dus ook. Ik ben hier blijven plakken omdat ik me er thuis voel. Brakkenstein is mijn cluppie.”
Heb je familieleden rondlopen bij de vereniging? “Wessel heeft er gevoetbald. Diane is binnenkort familielid. En vroeger speelden bij Brakkenstein drie ooms en enkele oudooms, maar dat was ruim voor mijn tijd. Mijn vader is een paar jaar leider geweest binnen de club.” 
Welke activiteiten van/binnen de club waardeer je het meest? “Welke niet? Ik kan niks opnoemen wat ik niét waardeer. De feestjes, de hele organisatie eromheen. Ik ga ervanuit dat iedereen zijn stinkende best doet op zijn niveau – of je nu één of veertig uur per week in de vereniging steekt.” 
Bij welke wedstrijden van rksv Brakkenstein sta je langs de lijn? “Alle wedstrijden van het eerste, uit en thuis. Daarnaast probeer ik de meeste wedstrijden van Daan en Tijn te zien. En ik ben bij Vrouwen30+, maar dat is hard werken, haha.”  

Favorieten

Wat is je favoriete boek/serie/film? “Ik heb niet één favoriet boek, maar ik ben zeer geïnteresseerd in de Romeinse geschiedenis. Ik kijk graag naar Noorse en Zweedse detective-series en de beste film… Dat zijn er twee: ‘One flew over the cuckoo’s nest’ en de laatste ‘The Joker’.” 
Wie is je favoriete artiest? “Rush. Dat is een symfonische hardrockgroep uit Canada.”
Wat is je favoriete voetbalclub? “Brakkenstein is mijn cluppie, maar N.E.C. is mijn favoriet.” 
Wie is je grootste voetbalidool? “Uit de oudheid is dat Johan Cruyff. Hij is iemand die het voetbal veranderd heeft. Meer van deze tijd zeg ik Zlatan Ibrahimović.”

Afsluitend

Wat wil je je clubgenoten meegeven? “Het is al eerder gezegd, maar doe meer voor je club. Probeer tijd vrij te maken om iets te doen als vrijwilliger. Hoe klein het ook is. Ben je schilder, kom een keer helpen met schilderen. Ben je advocaat, maak het bekend en help met juridische zaken. Momenteel zoeken we voor het clubhuis nog steeds een secretaris en een financiële man. Heb je daar iets mee, kom dan praten. Veel mensen maken zich zorgen dat een vrijwilligersfunctie veel tijd kost, maar dat hoeft helemaal niet. Ook als je weinig tijd hebt, kun je jezelf nuttig maken. Steeds meer dingen kun je makkelijk vanuit huis doen. Het gaat er vooral om dat je het woord ‘vereniging’ letterlijk neemt.”

Deze Brakkensteiners gingen Hans voor:

Aanmelden Nieuwsbrief